Základné informácie

  • Pochádza z japonského ostrova Hokkaido, kde je známa pod názvom Uchiki Kuri.
  • Pestovaná odroda druhu Cucurbita maxima
  • Patrí do skupiny Hubbard squash
  • Vo vnútri tvrdej vonkajšej šupky je pevná dužina, ktorá poskytuje veľmi jemnú a jemnú gaštanovú chuť.
  • Sadí sa do konca apríla
  • Plody sa začínajú zberať v auguste. Či je rastlina pripravená na zber spoznáte podľa toho, že stopka je zvädnutá a začína hnednúť

Nutričné a výživové hodnoty

Energetická hodnota n 100g 47 kcal= 197 kJ
Bielkoviny 2g Sacharidy 9g Tuky 0,23g Vláknina 2g

Obsahuje vitamíny A, B, C, E a vitamín K.
Obsahuje tiež betakarotén, železo, zinok, horčík, vlákninu, draslík, sodík

Použitie

Plod, ktorý má dobrú pevnú šupu je vhodné skladovať aj dlhodobo. Treba plody umiestniť na suché a chladné miesto, najlepšie do pivnice. Ak nemáte pivnicu, nemusíte zúfať. Hokkaidó je možné aj zamraziť, či už krájané alebo strúhané bez šupky. Následne ho viete použiť na akýkoľvek spôsob. či už na prívarok, placky, koláč, omáčku na cestoviny.

Recepty

Daj o tomto článku vedieť svojim priateľom