Sviatky Veľkej noci sú rovnako ako Vianoce sviatky hojnosti. Každá rodina má svoje tradičné jedlá, ktoré pripravuje v tieto sviatky. Veľká noc je hlavne o špenáte, zajačikoch, vajíčkach a sladkostiach. Či už doma upečených alebo kúpených. Pri kúpe sladkosti pre Vás alebo vaše ratolesti čítajte zloženie a držte sa pravidla, že menej je niekedy viac. Čo znamená, že radšejkúoiť menej sladkostí a kvalitných čo znamená v tomto prípade aj vyššiu cenu, ako veľké množstvo nekvalitných s pochybným zložením.
Zloženie pri Veľkonočných zajacoch málo kto číta, ale verte, že oplatí sa ho prečítať. V niektorých prípadoch je dlhšie ako štvrtá kapitola v románe Odviate vetrom. Takže ak chcete malých šibačov potešiť a dopriať im sladkosť, vyberajte uvážene a s vedomím, že im chcete dopriať kvalitu a nie kvantitu.

Ak sa predsa len rozhodnete upiecť sladkosti, tu je pár rýchlych nápadov, z mojej kuchyne.

Cheesecake s ruby čokoládou

Suroviny:
200g Mleté sušienky
120g Maslo

500g Tvaroh
1x Puding vanilkový
3 PL Cukor
2x Vajíčko

170g Ruby čokoláda
120ml Smotana na šľahanie

Postup: Zmiešame pomleté sušienky s roztopeným maslom a utlačíme do tortovej formy. Rúru si dáme vyhriať na 180 °C. Zmiešame v miske tvaroh s cukrom, vajíčkami, pudingom a prelejeme do formy. Dáme piecť na cca 30 minút. Po upečení si dáme roztopiť čokoládu spolu so šľahačkou, postupne miešame aby sa nám pekne spojili. Následne touto zmesou polejeme upečený cheesecake, necháme vychladnúť. Ozdobíme, nakrájame a konzumujeme 🙂

Mrkvové muffiny s karamelovou čokoládou

Suroviny:

200g Hladká múka
100g Vlašské orechy
3ks Vajíčko
100g Cukor
125g Maslo
200g Mrkva strúhaná
Štipka soli
1/2 Prášok do pečiva
Hrsť karamelovej čokolády

Postup: Vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny a prisypeme všetky ostatné ingrediencie. Naplníme košíčky a pečieme 20-25 minút na 180 °C.

Veľkonočné linecké pečivo

Suroviny:

125g Práškový cukor
250g Maslo
375g Hladká múka
3x Žĺtok

Postup: Maslo nakrájame na kocky, dáme do robota a vymiešať s cukrom. Postupne prisypávame múku a nakoniec žĺtka. Vypracované cesto dáme odložiť aspoň na pol hodinu do chladničky. Vyvaľkáme si cesto, povykrajujeme a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C pokým cesto začne zlatnúť. Potom už len zlepíme obľúbeným lekvárom, popráškujeme cukrom, alebo môžeme pečivo poliať roztopenou čokoládou.

Tvarohovo-banánová strieška

Suroviny:
2x balík BEBE sušienok
2x Banán
500g Tvaroh
150g Maslo
70g práškový cukor

Čokoláda
Maslo
= na polevu

Postup: Poukladáme Bebe sušienky do 3 radov po 7 kusov na alobal. Tvaroh s cukrom a rozpusteným maslom zmiešame dokopy. Polovicu náplne opatrne rozotrieme na sušienky a prekryjeme ďalšou vrstvou sušienok. Následne ich opäť potrieme zvyškom plnky. Na plnku uložíme do stredu dva banány. Opatrne začneme dvíhať bočné rady sušienok k sebe aby sme vytvorili tvar trojuholníku. Trošku postláčame a dáme zachladiť do chladničky. Po stuhnutí striešku môžeme obliať polevou podľa vlastného uváženia. Ja som použila karamelovú čokoládu s maslom.

Pozn. Cukor nieje potrebné používať do plnky ak máme prezreté banány.

Daj o tomto článku vedieť svojim priateľom