Je tu nový rok a s ním aj nový recept. Trošku kreatívny a trošku farebný na rozveselenie a pohladenie vašich chuťových pohárikov
- 🎃Hokaido
- 🥡250g hladká múka
- 🥡250g polohrubá múka
- 🥚1 žĺtok
- 🧂 soľ, čierne korenie, muškátový oriešok, bylinky
- 🧅cibuľa
- 🧄cesnak
- 🥗hrášok
- 🍎sušené paradajky
- 🥬špenát
- 🍶olivový olej
Ako prvé si rozkrojíme hokaido a vydlabeme z neho semienka. Hokaido položíme na plech, pokvapkáme olejom, osolíme a vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C na cca 30 minút.
Dôležité je aby bolo po upečení mäkké. Po upečení hokaido necháme vychladnúť a následne ho vydlabeme a popučíme.
Pridáme múku, žĺtok, soľ, muškátový orech a vypracujeme cesto, ktoré je trošku lepivé.
Na dobre pomúčenú dosku vyklopíme cesto, ktoré rozdelíme na šesť častí.
Z každej časti cesta vypracujeme valček, z ktorého potom odkrajujeme a tvarujeme naše “ňoky”. Veľkosť a tvar ňokov je na vás a vašej kreativite. Len upozorňujem, že vždy majte dostatočne pomúčenú dosku a ruky.
Vytvarované ňoky uložíme na pomúčenú dosku a dáme si variť do veľkého hrnca vodu, ktorú osoľte štipkou soli. Ňoky varíme až kým nevyplavú na povrch.
Pokým voda zovrie pripravíme si omáčku. Cibuľu a cesnak nakrájame na maličké kúsky a opražíme na oleji, pridáme hrášok, špenát, paradajky, podusíme. Ochutíme soľou, korením, bylinkami podľa preferencií, podlejeme vodou (odporúčam tú z hrnca, ktorá obsahuje škrob) a na malom plameni dusíme až do uvarenia ňokov, ktoré následne z hrnca dáme rovno do panvice s omáčkou. Omáčku môžete dochutiť a zvláčniť aj smotanou.
Tento recept je vhodný aj pre vegánov. Stačí ak do cesta nepridáte vajíčko ale o trošku múky naviac.