Tradičný francúzsky slaný koláč, ktorý má mnoho variant. Základom je krehké cesto a náplň podľa toho čo máte v chladničke. Slané koláče sú skvelý variant na raňajky/olovrant/večeru.
Suroviny:
Cesto:
200 g múky
2 lyžice oleja
2 vajcia
soľ
Plnka:
200g strúhaného syra
200ml smotany
180g čerstvého špenátu
2 vajcia
jarná cibuľka
paradajky
Postup:
Zmiešame si múku, olej, vajíčka a soľ. Vypracujeme si kompaktné cesto, z ktorého vyvaľkáme tenký kruh, ktorý vložíme do vymastenej koláčovej formy až po okraje. Cesto popicháme vidličkou a dáme ho piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 10 minút.
Sparíme špenát a necháme ho odkvapkať. Zmiešame si v miske, vajíčka smotanu, nakrájanú cibuľku, soľ a strúhaný syr.
Po vytiahnutí cesta z rúry naň dáme sparený špenát, zalejeme ho smotanovou zmesou a na vrch poukladáme nakrájanými paradajkami. Quiche pečieme na 180 °C 40 minút.
V prípade, že nemáte čerstvý špenát, môžete použiť aj mrazený, ktorý rozmrazíte a zmiešate ho spolu so smotanovou zmesou a tak naplníte formu s cestom. Ono je to v podstate jedno, chutný je rovnako. Ale pracujeme s tým čo máme doma 🙂