Keďže sa Vám článok o skrytých bielkovinách v potravinách páčil, je tu jeho pokračovanie, kde si opäť predstavíme zloženie vybraných potravín, ktoré obsahujú vyšší podiel bielkovín, o ktorých ste možno ani nevedeli. V rámci osvety o potravinovej gramotnosti si prejdeme postupne zloženie rôznych potravín, ktoré štandardne konzumujeme ale neuvedomujeme si aké je ich zloženie a nutričné hodnoty.
Ovsené vločky
Zloženie
Ovos
Výživové hodnoty
Energia: | 1573 kJ / 375 kcal |
Tuky: | 6,9 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 1,1 g |
z toho mononenasýtené mastné kyseliny: | 3,1 g |
z toho polynenasýtené mastné kyseliny: | 2,6 g |
Sacharidy: | 68,1 g |
z toho cukry: | 1,5 g |
Potravinová vláknina: | 7,2 g |
Bielkoviny: | 13,1 g |
Soľ: | < 0,01 g |
Ovsené vločky obsahujú 13,1g bielkovín na 100g. Sú obľúbenou potravinou pri rôznych diétach alebo pri naberaní svalovej hmoty. Ich fermentáciou (namáčaním) zvýšite ich nutričnú hodnotu a zároveň podporíte trávanie a vstrebateľnosť živín.
Hlavnou výhodou ovsených vločiek je rozpustná vláknina, ktorá sa volá Betaglukán. Je rozpustná vo vode a dokáže v tenkom čreve vstrebať tekutiny, a tým prispieť k zvýšeniu viskozity.
To spôsobuje predĺženie trávenia, vďaka čomu sa hladina cukru v krvi pomalšie zvyšuje.
Pomalší nárast glukózy nám zabezpečí dlhší pocit sýtosti. Zvyšovaním viskozity sa vláknina postará o neutrálnu hladinu cholesterolu. V hrubom čreve vláknina preberá funkciu probiotík, čo ma za následok zlepšenie trávenie.
Viac o ovsených vločkách nájdete na našom webe v článku https://www.clovek2.sk/pg-ovsene-vlocky/
Sójova omáčka
Zloženie
Pitná voda, Sójové bôby, Pšenica, Jedlá soľ, Kvasný ocot liehový, Cukor
Výživové hodnoty
Sójoé omáčky sa v každej oblasti Ázie chuťovo líšia a v dnešnej dobe sa často vyrábajú priemyselne. Omáčky vyrobené prírodnou fermentáciou zo sójových bôbov sú určite chutnejšou a kvalitnejšou variantou ako tie priemyselné. Preto je dôležité pri jej výbere pozerať na kvalitu a zakúpiť si radšej drahšiu sójovku, ktorá vám aj dlhšie vydrží.. Ako dochucovadlo dokáže doplniť v zeleninových jedlách potrebné esenciálne aminokyseliny, ktoré rastlinné bielkoviny neobsahujú v kompletnom zložení. Je bohatá na rôzne minerály vrátane vápnika, železa, horčíka, fosforu, draslíka, sodíka a zinku. Obsahuje tiež malé množstvo niacínu, tiamínu, riboflavínu, vitamínu B6 a folátu.
Orechy – MANDLE
Obsahujú 21 gramov bielkovín na 100g. Mandle sú nie len dobrým zdrojom bielkovín ale taktiež aj zdravých tukov. Obsahujú antioxidanty a tieto rastlinné zlúčeniny chránia telo pred oxidačným stresom vyvolaným voľnými radikálmi, ktorý môže viesť k starnutiu, srdcovým chorobám a niektorým rakovinám. S konzumáciou všeobecne orechov to netreba preháňať a preto si treba ustrážiť ich konzumáciu či už v surovej podobe alebo v pobobe masla. Ak si zvolíte surové mandle, denne Vám stačí zjesť za hrsť, podotýkam nepražených a nesolených. Čo sa týka orechových masiel, nie je vhodné aby ste tieto potraviny „lyžičkovali“ ale dopriali si ich ako dochucovadlo do kaše alebo dezertov. Je to z dôvodu, vyššieho obsahu tukov v jednej lyžičke a zároveň má to efekt ako smoothie – chýba tam mechanické a chemické trávenie, ktoré začína v ústach)
Lahôdkové droždie
Výživové hodnoty
Energetická hodnota 1 370 kJ / 327 kcal | |
---|---|
Tuky: | 5,0 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 1,7 g |
Sacharidy: | 9,0 g |
z toho cukry: | 8,0 g |
Vláknina: | 27,0 g |
Bielkoviny: | 49,0 g |
Soľ: | 0,5 g |
Lahôdkové droždie si netreba mýliť s pekárenským droždím. Je výborný pomocník v kuchyni – ochutí a zvýrazní chuť jedla. Ide prirodzene o bezlepkovú potravinu pripomínajúcu chuťou aj vôňou parmezán. Lahôdkové droždie je deaktivované – nedá sa teda použiť na kysnutie. Výborne dochutí nátierky, omáčky, rizotá, pestá.Obsahuje kvalitné bielkoviny, vitamíny skupiny B, minerálne látky, vlákninu a často býva obohatené aj o vitamín B12.