Sezóna 2021 medvedieho cesnaku už je v plnom prúde a z každého kúta na vás striehnu jeho blahodárne účinky. Odhliadnuc od toho, že medvedí cesnak sa v minulosti používal na liečbu rôznych ochorení ako kŕčové žili, bolesti hlavy alebo tráviace problémy, je to chuťovo úžasná a výživná komodita, s ktorou je radosť variť.

Suroviny
olivová olej
1x šalotka
250g ryža (Arborio)
1dcl biele víno
1l vývar zeleninový /horúca voda
50g masla
3 hrste medvedieho cesnaku
80g parmezán
soľ, korenie

Postup
V širšom hrnci rozohrejeme olej, pridáme najemno pokrájanú šalotku, 1-2 minúty restujeme, pridáme ryžu, premiešame, a za občasného miešania opekáme 2-3 minúty – každé zrnko ryže by malo byť obalené olejom. Následne pridáme víno, premiešame a za občasného miešania necháme odpariť alkohol a tekutinu vsiaknuť do ryže. Trvá to iba pár minút. Ochutíme korením.
Potom postupne podlievame vývarom a varíme pokiaľ nie je ryža uvarená al dente (zvrchu je ryža mäkká ale jadro drží pekne pokope). Keď je ryža uvarená pridáme medvedí cesnak rozmixovaný s troškou vývaru, parmezán, maslo, prikryjeme na 2-3 minúty, jemne premiešame, v prípade potreby dochutíme soľou a korením a hneď podávame.
Pre mäsožravcov si môžete orestovať na druhej panvičke na malé kúsky nakrájané a ochutené morčacie mäso.

Daj o tomto článku vedieť svojim priateľom