Karfiol sa vyskytuje v Európe od 16. storočia, odtiaľ sa rozšíril do celého sveta, vrátane tropických oblastí. Dnes ide o celosvetovo veľmi dôležitú zeleninu, pestovanú vo veľkom meradle v stovkách kultivarov. Karfiol je dieteticky hodnotný, má vysoký obsah vitamínu C aj vápnika, jeho obsah sacharidov je veľmi nízky.
Karfiol sa pestuje celoročne takže nepodlieha sezónnosti.
Ste zástanca klasiky – vyprážaný karfiol ? Alebo skúšate aj iné recepty s karfiolom? Ja som vyskúšala zapečený karfiol so syrom a bylinkami. Karfiol je veľmi tvárna potravina, nakoľko má neutrálnu chuť a viete si ho dochutiť rôznymi koreninami, bylinkami alebo inými výraznejšími potravinami ako napríklad parmezán.
Potrebujeme:
1 karfiol
strúhaný parmezán
strúhanú mozarelu
olivový olej
údenú papriku
drvenú rascu
čierne korenie
soľ
petržlenovú vňať
Karfiol očistíme, nakrájame na plátky a obalíme v zmesi: olej + parmezán + koreniny. Položíme na plech a pečieme na 180°C cca 15 minút. Karfiol vyberieme, posypeme strúhanou mozarelou a pečieme ďalších cca 12 minút, pokým sa syr neroztopí. Po upečení posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať, či už samostatne alebo ako prílohu.