Jablčník alebo American pie, je notoricky známy koláč, ktorý nikdy neomrzí. Recept je veľmi jednoduchý a nenáročný na suroviny.
Cesto:
350g hladká múka
200g maslo
štipka soli
2PL studenej vody
Plnka:
10 jabĺk
100g trstinového cukru
škorica
muškátový oriešok
Do múky si nakrájame maslo, pridáme soľ a prstami rozdrobíme na mrveničku. Potom pridáme vodu, vypracujeme kompaktné cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Cestá zabalíme do fólie a odložíme do chladničky aspoň na 30minút.
Jablká ošúpeme nakrájame, zasypeme cukrom, škoricou a čerstvo zomletým muškátovým orieškom a dáme prevrieť.
Prvú polovicu cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na cca 0,5 cm hrubý kruh, ktorý pomocou valčeka premiestnime do formy. Okraje orežeme a na cesto uložíme jabĺčka.
Druhú časť cesta vyvaľkáme na rovnakú hrúbku a pomocou noža vykrajujeme pásiky, ktoré postupne ukladáme na povrch koláča až vytvoríme mriežku. Povrch koláča potrieme bielkom a posypeme cukrom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 45 až 50 minút.