Gaštanová sezóna v plnom prúde. Bolo by mrzuté ich nevyužiť, a ako najlepšie? predsa do koláča s nimi.
Vedeli ste, že gaštany sa radia medzi ovocie ale zároveň aj medzi orechy? Zaujímavé, všakže?!
Ich zloženie netreba opomínať a je dobré mať na pamäti, že obsahujú vo veľkej miere Vitamín C, ktorý je v tieto ponuré dni viac ako žiadaný pre naše telo. Taktiež obsahuje veľa vlákniny, ktorá príjemne poteší náš vnútorný vesmír. Tak netreba zaháľať, stačí piecť 🙂
Budeme potrebovať:
- 5 vajíčok
- 70g múky hladkej
- 60g cukru
- 50g kakaa
- 50ml roztopeného masla
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- štipka soli
- 500g mascarpone
- 2pl sladidlo
Vyšľaháme z bielkov a soli tuhý sneh, do ktorého postupne zašľaháme žĺtka, tuk, maslo a nakoniec všetky sypké suroviny. Cesto vylejeme rovnomerne na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme 9 minút.
Po vytiahnutí cesta z rúry ho opatrne zrolujeme aj s papierom na pečenie a zabalíme do vlhkej utierky, aby sa nám nezlomilo a lepšie sa sním vo finále pracovalo.
Medzitým si pripravíme krém. Vymiešame mascarpone s medom alebo cukrom a nastrúhame doň gaštany, dobre premiešame a rozotrieme na upečené cesto (trochu krému, tak za lyžičku, si necháme aj na potretie rolády) a zrolujeme. Potrieme krémom, môžeme posypať kakaom, gaštanmi. Dáme zachladiť a môžeme podávať. Dobrú chuť.