V dnešnej dobe je jednoduché si kúpiť čokoľvek. Ale prečo si kupovať niečo čo si vieme aj ľahko spraviť? Sezóna grilovania je už v plnom prúde tak si poďme spoločne spraviť domáce žemle na burgre.
Ako prvé si pripravíme tzv Thangzhong – uvarená múka vo vode. Dodáva žemliam lahodnú a vláčnu chuť
THANGZHONG:
- 25g hladkej múky
- 30ml vody
CESTO:
- 330g hladkej múky
- 7g sušeného droždia
- 25g cukru
- 12g soli
- 100ml vlažnej vody
- 1 celé vajíčko
- 50g masla
Postup
- Ako prvé si pripravíme Tangzhong. Vodu s múkou dáme do hrnca a za stáleho miešania miešame až kým zmes nezhustne, trvá to veľmi krátko.
- Droždie s vlažnou vodou a necháme pár minút postáť.
- Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ a cukor. Pridáme napučané droždie a Tangzhong. Začneme spracovávať cesto a postupne pridáme vajíčko a maslo. Cesto miesime pokým sa nezačne oddeľovať od stien.
- Cesto prikryjeme utierkou a nechajte kysnúť aspoň hodinu.
- Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, ktoré na pomúčenej doske vytvarujeme do bochníčkov.
- Žemle položíme na jemne vymastený plech, prekryjeme fóliou a necháme aspoň hodinu odpočívať.
- Pečieme na 190 °C 15 až 17 minút. Žemle pred pečením potrieme vajíčkom a posypeme sézamom. Aby boli krásne lesklé, po upečení ich môžete potrieť maslom.