V dnešnej dobe je jednoduché si kúpiť čokoľvek. Ale prečo si kupovať niečo čo si vieme aj ľahko spraviť? Sezóna grilovania je už v plnom prúde tak si poďme spoločne spraviť domáce žemle na burgre.

domáce burgrové žemle

Ako prvé si pripravíme tzv Thangzhong – uvarená múka vo vode. Dodáva žemliam lahodnú a vláčnu chuť

THANGZHONG:

  • 25g hladkej múky
  • 30ml vody

CESTO:

  • 330g hladkej múky
  • 7g sušeného droždia
  • 25g cukru
  • 12g soli
  • 100ml vlažnej vody
  • 1 celé vajíčko
  • 50g masla

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme Tangzhong. Vodu s múkou dáme do hrnca a za stáleho miešania miešame až kým zmes nezhustne, trvá to veľmi krátko.
  2. Droždie s vlažnou vodou a necháme pár minút postáť.
  3. Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ a cukor. Pridáme napučané droždie a Tangzhong. Začneme spracovávať cesto a postupne pridáme vajíčko a maslo. Cesto miesime pokým sa nezačne oddeľovať od stien.
  4. Cesto prikryjeme utierkou a nechajte kysnúť aspoň hodinu.
  5. Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, ktoré na pomúčenej doske vytvarujeme do bochníčkov.
  6. Žemle položíme na jemne vymastený plech, prekryjeme fóliou a necháme aspoň hodinu odpočívať.
  7. Pečieme na 190 °C 15 až 17 minút. Žemle pred pečením potrieme vajíčkom a posypeme sézamom. Aby boli krásne lesklé, po upečení ich môžete potrieť maslom.
Daj o tomto článku vedieť svojim priateľom