Jačmenné krúpy naši predkovia konzumovali na dennom poriadku, pretože verili, že sa v nich ukrýva sila a energia. A neboli ďaleko od pravdy, nakoľko jačmenné krúpy obsahujú mnohé pre nás prospešné látky, ako napríklad vitamíny zo skupiny B, K a E.
Pôsobia taktiež blahodárne na naše črievka, vďaka vysokému obsahu vlákniny… Našli by sme ešte určite mnoho ďalších prospešných argumentov, prečo zaradiť jačmenné krúpy do nášho jedálnička.

Netreba sa ich prípravy báť, je podľa mňa jednoduchšia a rýchlejšia ako uvarenie ryže alebo zemiakov.

Tak ak máte radi cviklu, poďte dať krúpom šancu!

Na 4 porcie potrebujeme:
Suroviny
1 červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
4PL olivový olej
2 hrnčeky jačmenných krúpov
500g varenej cvikle/červenej repy
1 – 2 balíčky Feta syru
čerstvý baby špenát
sezam, soľ, čierne korenie, drvená rasca
vývar

Postup:
Krúpy uvaríme v dvoj až trojnásobnom množstve vody ako máme krúpou. Zvyšnú vodu zlejeme, takže radšej viac ako menej, nakoľko krúpy sa nám poriadne napijú vody. Ako sa krúpy varia, nakrájame si cibuľu s cesnakom a opečieme na oleji. K cibuľovému základu pridáme uvarenú a nastrúhanú cviklu, ktorú dochutíme soľou, čiernym korením a rascou. Cviklu orestujeme, podlejeme vývarom a necháme na miernom plameni odpočívať. Medzičasom si na sucho opražíme sezam, ktorý použijeme na koniec.
Krúpy po uvarení zlejeme a pridáme na panvicu s cviklou, kde ich spoločne premiešame. Pridáme maslo na zjemnenie chuti, premiešame pokým sa maslo nerozpustí a krupoto máme hotové.
Podávame s nadrobeným syrom, posypané sezamom a špenátom.

PS: Odporúčam pokvapkať pripravený tanier olivovým olejom, dodá mu šmrnc 🙂



Daj o tomto článku vedieť svojim priateľom