Akú prípravu gaštanov preferujete? Pečenie alebo varenie? My sme včera skúšali obe a výsledok testu je jednoznačný.
Niet nad pečený gaštan, ktorý po upečení drží svoj tvar, nesype sa a ľahko sa lúpe na rozdiel od vareného gaštanu.
Postup pečenia gaštanov je veľmi jednoduchý: Stačí ak gaštanom narežete šupku a dáte ich piecť pokropené vodou na 200 °C na cca 30 minút
Vedeli ste, že gaštany v sebe sústreďujú toľko vitamínu C ako citrón? Bohužiaľ tepelnou úpravou podiel vitamínu C klesá a surové sa nemôžu jesť.Zo stálejších vitamínov sú v gaštanoch B a E, ktoré osviežia vlasynechty aj pokožku.
Podobne ako orechy, obsahujú gaštany aj vitamín K, ktorý prospieva zrážanlivosti krvi.
V gaštanoch sú ešte prvky ako železo, zinok, fosfor, vápnik, draslík a horčík.Gaštany pôsobia priaznivo na srdce a srdcovo-cievnu sústavu