Vo väčšine prípadov sa dočítate články o tom, kde všade nájdete schované cukry v potravinách. Ale prečo si nepovedať, ktoré potraviny obsahujú „skryté“ bielkoviny, o ktorých ste možno ani nevedeli. Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou nášho tela a hrajú dôležitú úlohu pri redukcií hmotnosti a taktiež pri budovaní svalovej hmoty, ktorá nie je len na parádu ale v podstate nám drží pokope všetky kosti a chráni ich pred poškodením. Denný príjem bielkovín by mal byť 1,3 – 1,8 g na kilogram hmotnosti. Avšak tento pomer sa líši podľa toho, či ste v kalorickom deficite, naberáte svaly, alebo priberáte. Štúdie na presný denný príjem bielkovín sa líšia. Netreba zabúdať aj na fakt, že každé telo a hlavne trávenie je iné a neexistuje univerzálny vzorec, ktorý platí rovnako na každého.
Poďme sa pozrieť na zopár potravín, ktoré v sebe ukrývajú zaujímavý obsah bielkovín.
Horčica
Zloženie
Pitná voda, Jemne mleté horčičné semeno, Ocot kvasný liehový, Cukor, Jedlá soľ, Koreniny
Výživové hodnoty
Energia | 453 kJ/108 kcal |
Tuky | 5,9 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 2,5 g |
Sacharidy | 7 g |
z toho cukry | 6,4 g |
Bielkoviny | 5,1 g |
Soľ | 1,4 g |
Horčicu by sme mohli klasifikovať ako doplnkovú potravinu, ktorá ale taktiež má čo povedať so svojím zložením. Obsah bielkovín v horčici je porovnateľný s bežným jogurtom.
Horčica podporuje tiež prirodzenú obranyschopnosť tela. Obsahuje vitamín C, A, K, vitamíny zo skupiny B a minerály nevyhnutné na zdravé fungovanie organizmu.
Vajce
Vajcia majú jednu skvelú vlastnosť, a tou je vysoký podiel bielkovín. Jedno vajce pokrýva až 15 % dennej potreby bielkovín dospelého človeka
Výživové hodnoty
Energia | 324kJ/78 kcal |
Tuky | 5,8 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 1,7 g |
Sacharidy | 0,7 g |
z toho cukry | stopové mn. |
Bielkoviny | 6,5 g |
DRU Tyčinky
Zloženie
Pšeničná múka, Rastlinný olej repkový, Jedlá soľ (4,1 %), Cukor, Droždie, Jačmenný slad, Sušené plnotučné mlieko
Výživové hodnoty
Notoricky známa pochutina, ktorá nesmie chýbať v žiadnej rodine, či už k filmu alebo pri tráviacich ťažkostiach. Ak si chceme pochrúmať niečo slané, tak netreba sa báť siahnuť po tyčinkách. Samozrejme to neznamená, že keď budem jesť len DRU tyčinky narastú mi svaly 🙂
SKYR
Zloženie
Mlieko, Jogurtová kultúra s Bifidobacterium BB-12
Výživové hodnoty
Jedná sa o fermentovaný mliečny výrobok, ktorý sa podobá nášmu jogurtu ale jeho štruktúra je tuhšia. Je to produkt, ktorý prirodzene neobsahuje tuky ale obsahuje vysoký podiel bielkovín.
Horká čokoláda
Zloženie
Kakaová hmota, Sladidlo: maltitol, Odtučnený kakaový prášok, Kakaové maslo, Sušené pomarančové kúsky (1,5 %), Emulgátor: sójový lecitín, Kakaová sušina: najmenej 70 %
Výživové hodnoty
Čokoládu radíme medzi fermentované potraviny, ktoré ako dobre vieme, sú pre telo prospešné. Obsahuje okrem bielkovín a aj úctyhodné množstvo vlákniny a taktiež dôležité minerály ako mangán, meď, železo, horčík, draslík. Netreba zabúdať, že horká čokoláda obsahuje aj kofeín a to je jeden z dôvodov prečo by sme si denne mali dopriať len dve-tri tabličky tejto pochúťky.
Všetkého veľa škodí. To platí aj o vyššie spomenutých potravinách, preto sa snažme konzumovať všetky potraviny s mierou, pestro a hlavne si vyberajme kvalitu. Lebo ako už dávno všetci dobre vieme, kvalita má prevyšovať kvantitu.
To, že potravina obsahuje väčšie množstvo bielkovín neznamená automaticky, že je vhodná pre naše trávenie. Ako prvé si treba prečítať konkrétne zloženie potraviny a až potom sledujme obsah jednotlivých makronutrientov (tuky, sacharidy, bielkoviny). Pretože pokiaľ nerozumieme zloženiu, nemá význam danej potravine venovať ďalej čas a taktiež nestojí za naše peniaze.