Na energetický výdaj vplýva aj termogenéza jedla, čo si môžeme vysvetliť veľmi jednoducho: zješ jedlo a energia sa neho uvoľní vo forme tepla = spaľovanie. Znie to super, že samotnou konzumáciou jedla spaľujeme, ale bohužiaľ percentuálne je to približne 10% z nášho celkového energetického výdaja.
Keď už vieme ako spáliť kilokalórie, poďme si povedať trošku viac o príjme. Je to veľmi jednoduché nakrájať, vložiť do úst, požuť, prehltnúť a je to, energia prijatá. Teóriu by sme mali všetci zvládnutú, avšak je potrebné si ešte posvietiť na tom, čo si na tanier naložím.
To ako sa stravujeme počas dňa nás ovplyvňuje nie len po vizuálnej stránke, ale aj po mentálnej. Ako som už spomínala, je potrebné si uvedomiť, že jedlo nemá byť odmenou alebo motiváciou. Je potrebné, aby sme si vybudovali zdravý vzťah k jedlu. Kľúčom k tomu je naučiť sa jesť zdraviu prospešné jedlá, ktoré napomôžu k nastaveniu nášho metabolizmu na správne spaľovanie a trávenie. Môžeme to pomenovať aj prozaicky, a to “naučiť sa počúvať reálne potreby nášho tela”. Nieje to nič zložité, len sa treba do toho odhodlať a zaujímať sa. Netreba hľadať skratky a instantné zázračné návody. Naše telo reaguje na plnohodnotné potraviny. Na život nám stačí 60 druhov základných potravín. Predstavte si, že vkročíte do bežného veľkého obchodu s potravinami. Viete koľko potravín na vás striehne? Je to približne 50.000 druhov potravín.Samozrejme, že toto číslo sa mení v závislosti od veľkosti obchodu, ale tak či onak je to obrovský nepomer s tým, čo reálne potrebujeme.
Preto je dôležité, aby sme dbali na správny výber potravín a začali sa zaujímať o to, čo si pri nákupe vkladáme do košíka. Volá sa to potravinová gramotnosť, ktorá ide ruka v ruke so zdravým sedliackym rozumom. Veľa odborníkov na výživu dáva peknú a jednoduchú radu a to: nekupujte to, čo by vaša prastará mama nezjedla. Aby ste to správne pochopili, ide o to, že by sme sa mali prinavrátiť k spôsobu stravovania našich prastarých rodičov, ktorí nemali toľko možností ako v dnešnej dobe, a pritom boli zdraví a plní sily.
Stravovali sa sezónne, využívali lokálne suroviny. Počas týždňa bola strava prevažne rastlinného pôvodu s domácimi kyslomliečnými produktami a v nedeľu si dopriali kus mäsa.
Netvrdím, že sa máme stravovať presne podľa tohto vzorca, behať po celom okrese a zháňať každú jednu potravinu v inom dvore. Mojím odporúčaním je vyberať si potraviny, ktoré naozaj potrebujeme, vieme aké majú zloženie a keďže každý chceme žiť nie len v zdravom tele ale aj na zdravej planete, ktorú nevieme vymeniť, je potrebné sledovať aj dopad jednotlivých potravín na životné prostredie.
Telo máme len jedno, tak mu doprajme kvalitu, nech môže správne fungovať a nech s ním vieme žiť plnohodnotný život podľa našich predstáv, bez zdravotných obmedzení.