Kedysi sa rastlinné bielkoviny označovali ako “neplnohodnotné“. Bielkoviny v rastlinách určite plnohodnotné sú avšak treba dbať na vhodnú kombináciu rastlinných zdrojov bielkovín.

Rozdiel je iba v tom, že každý rastlinný zdroj obsahuje inú zostavu aminokyselín. Fazuľa obsahuje veľa lyzínu, obilniny sú naopak bohaté na metionín, preto napríklad kombinácia fazule a obilniny (ryža, kukurica) alebo fazuľa a kukurica poskytujú celé spektrum esenciálnych aminokyselín.

Aj z tohto dôvodu som ku brokolici pridala fazuľu s kukuricou aby váš tanier bol plnohodnotný na bielkoviny a aby vás dostatočne zasýtil. Lebo našu plnosť a sýtosť majú na svedomí bielkoviny!

Recept je veľmi benevolentný a je na Vás čo si doň pridáte.

Suroviny
Brokolica
Uvarená/konzervovaná fazuľa
Kukurica
Olivy
Nastrúhaná mrkva
3 PL Biely jogurt
1 PL Horčica
1 ČL Med
Soľ
Korenie

Postup
Uvarenú brokolicu necháme vychladnúť a následne zmiešame so všetkou zeleninou. Dresing z jogurtu, horčice, medu si rozmiešame v druhej miske a následne zmiešame so zeleninou. Dochutíme soľou, korením a podávame

Tip: Pre fajnšmekrov šalát doladí opražená slaninka

Daj o tomto článku vedieť svojim priateľom