Kyselina askorbová
O tomto vitamíne ste už určite čítali a počuli veľmi veľa a keď by Vám dal niekto otázku, že aké vitamíny poznáte, určite by ste vymenovali ako prvý vitamín C. Predpokladám, že je to z dôvodu, že už ako deťom nám bolo vtĺkané do hláv, že ak sme chorí, treba si dať „céčko“
Jeho hlavnými úlohami v našom organizme sú:
-antioxidačné účinky
-podporuje hojenie rán
-nezastupiteľná funkcia pri syntéze kolagénu, ktorý je nevyhnutnou súčasťou mnohých tkanív
-správne fungovanie neurónov, bielych krviniek
-syntéza steroidných hormónov, dopanínu a karnitínu,
-ochrana zraku pred slnečným žiarením
Denná odporúčaná dávka pre zdravého človeka je cca 70-100 miligramov. Zvýšenú potrebu majú chorí, tehotné ženy, ťažko pracujúci či fajčiari, ktorým sa odporúča množstvo zdvojnásobiť.
Ideálne je jesť zeleninu a ovocie niekoľkokrát denne, ale po celý rok, nielen na jeseň a v zime. Nepreferuje sa ovocie a zelenina z dovozu a najmä citrusy, ktoré sú veľakrát preceňované.
Bohato stačia naše hrušky, jablká, paprika, ktorá v závislosti od typu obsahuje 80 až 200 mg vitamínu C. Dostatok ho je taktiež v ružičkovom keli či hlúbovej zelenine, ríbezliach, paprike, brokolici, jahodách alebo v petržlenová vňati.
Jednoducho povedané, ak jete dostatok ovocia a zeleniny, len ťažko sa niektorým vitamínom či minerálom predávkujete.
Výhodou a súčasne nevýhodou nášho organizmu je, že nedokáže naraz využiť nadmerné množstvo tohto vitamínu. Tráviaci trakt ho nedokáže denne vstrebať viac ako zhruba 200-500 mg, zvyšok bez úžitku vylúči do 24hodín močom. Nepatrné množstvo sa zachytí v obličkách a opäť sa vracia do metabolizmu. Nadbytočný vitamín C sa u človeka môže meniť na kryštály štaveľanu vápenatého vytvárajúceho známe obličkové kamene. Je známe, že pri prísune vitamínu C sa 90% prijme cez sliznice ale pri nadmernom užití vitamínu C, najmä pri suplementácií, sa prijme iba 50%.
Preto platí, že prirodzená strava je vhodnejší zdroj všetkých vitamínov než umelé výživové doplnky najmä v prípade zdravých ľudí.
Relatívnou novinkou sú prípravky s takzvaným lipozimálnym vitamínom C, ktoré sľubujú lepšiu vstrebateľnosť. Avšak, je to veľmi individuálne, nakoľko zloženie lipozomálnych výživových doplnkov nemusí každému sadnúť. Odporúčam si prečítať pozorne zloženie a uistiť sa, či na niektorú zložku nemáte alergiu (vlastná skúsenosť).
Vo všeobecnosti však platí, že prirodzené spôsoby dopĺňania sú vhodnejšie, aj keď prírodná molekula je prakticky totožná s umelou. Priveľké dávky vitamínu C si nerozumejú s niektorými liekmi ako napríklad s tými, ktoré obsahujú paracetamol a ten obsahujú lieky, určené na bolesť alebo proti horúčke. Čiže ak máte nádchu, chrípku a naordinujete si paralén a na to veľké dávky vitamínu C, je možné že sa priebeh vašej choroby zhorší alebo pretiahne o pár dní.